fbpx

10 факта за здравите венци от холистична гледна точка. Гингивит и пародонтит – какво е добре да знаем.

10 факта за здравите венци от холистична гледна точка. Гингивит и пародонтит - какво е добре да знаем.

10 факта за здравите венци от холистична гледна точка. Гингивит и пародонтит – какво е добре да знаем.

Знаете ли, че показател за цялостното здраве на тялото и духа, са здравите венци?

Без здрави венци, няма как да се задържат здрави зъби. Те, заедно с костта и фините връзки между зъбите и костта, образуващи пародонта, отговарят за здравото задържане на зъбите.

Здравите венци имат бледорозов цвят и не кървят при нормално миене на зъбите.

Първата фаза на възпалението им се нарича гингивит. Венецът е зачервен, кърви при миене и боли, но няма дълбоки джобове.

Продължителният гингивит преминава с времето в пародонтит, при който се образуват джобове над 3 мм. Това води до загуба на кост, разклащане и загуба на зъбите.

Венците са много чувствителни на определени външни фактори и чрез тях често се психосоматизират някои по-дълбоко действащи причини.

Повечето хора страдат от възпалителни процеси в някаква степен във венците.

Директен вредител е зъбният камък или ръбчета на някои пломби и коронки.

Има обаче по-дълбоки причини за гингивита и пародонтита. Именно тях ще видим описани тук. В настоящата статия ще прочетете най-важните предпоставки за здравите венци, но от холистична гледна точка, които рефлектират на цялостното телесно и душевно здраве.

1. Чистота – без хранителни остатъци и плака.

Това е основен фактор за венечното здраве. Доброто и правилно почистване, включително и в междузъбното пространство с подходящи средства, изплакването с чиста вода след всяко хранене, са част от ежедневната хигиена за здраво тяло.

2. Храна

10 fakta za zdravite venci ot holistichna gledna tochka gingivit i parodontit kakvo e dobre da znaem 2

Храната изгражда нашето тяло и го лекува, но също така неподходящата, го разболява. Това важи и за венците, както за всеки друг орган.

Алкалната храна, това са основно пресните сурови зеленчуци и някои плодове, създава условия за нормално протичащи процеси в тялото. Такава среда в организма е подходяща за регенерация и възстановяване.

Киселинната (месо, яйца, животински продукти) – прави среда, в която по-лесно се равиват патогени. Киселинността също се свързва с образуване на зъбен камък, с процеси на стопяване на костта. Ето защо изключителната консумация на месо, риба, яйца, е фактор за натрупване на зъбен камък и развитие на гингивити и пародонтити.

Свежите и сурови плодове и зеленчуци са не само алкализиращи, но и действат антиплаково, защото механично почистват и засилват образуването на алкална слюнка.

От друга страна сготвената храна, рафинираните продукти образуват плака. Месната храна предизвиква процеси на гниене и се натрупва между зъбите.

Поне 50% сурова растителна храна в дневното меню и без киселинно образуваща животинска, е предпоставка за здрави венци.

3. Адаптация

10 факта за здравите венци от холистична гледна точка. Гингивит и пародонтит – какво е добре да знаем.

Венците отразяват адаптацията на организма към околната среда. Заедно с костта, те буквално задържат зъбите на мястото им.

Психосоматично – недобрата адаптация се отразява на венечното здраве. Много често явление е, хора, които са в чужбина за дълъг период, преместват се в друг град, преминавайки през различни адаптационни стресови фактори, да развиват гингивити и пародонтити. Това е така, защото венците отразяват състоянието на етерното ни тяло, което е отговорно за приспособимостта и оцеляването, усещането за комфорт и неудобство към околната среда.

4. Зъбен камък

В повечето случаи зъбният камък е директния причинител на гингивита и пародонтита. Той може да се образува под и над венеца. Развива се психосоматика при натрупване на негативни, неизразени емоции. А по-конкретно – подвенечния зъбен камък се свързва с несподелени, неудобни, скрити преживявания. Индивидът ги възприема като нечисти тайни, за които се срамува и не би искал да говори. Освобождаването от тези негови вярвания, ще спре образуването на зъбния камък.

5. Непасващи пломби и коронки

Стърчащите ръбчета задържат бактерии, трудни или невъзможни са за почистване и предизвикват локални гингивити и пародонтити.

За точното им изработване на помощ идва увеличителната оптика и други помощни средства, които правят прехода между изградената и естествената част гладък и без неравности.

6. Здрави зъби и здрави венци

Липсата на кариеси, които задържат плака са важен фактор. Много често кариесът може да възникне междузъбно и да се усети първо като проблем във венеца с кървене и късане на конеца за почистване там. Ето защо тези ежедневни проверки са необходими, особено когато са налице някои от горните фактори, например психосоматизацията при дискомфорт към околната среда. Сама по себе си, обаче адаптацията е свързана с извънреден стрес и тези детайли по хигиената най-често убягват.

7. Подходяща професионална помощ при нужда

10 факта за здравите венци от холистична гледна точка. Гингивит и пародонтит – какво е добре да знаем.

Действието с агресивни средства спрямо гингивита и пародонтита, не е подходящ вариант, а проблемът става затлачен и се засилва в бъдеще, като се засягат и други органи. Практиката за прилагане на силни медикаменти, антибиотици и други локални средства е с краткотраен ефект и с лоша прогноза във времето. Операционните интервенции също са агресивна процедура.

10 факта за здравите венци от холистична гледна точка. Гингивит и пародонтит – какво е добре да знаем.

Съвременното зъболечение предлага по-щадящи възможности за нежно, но и ефективно почистване, дори и в дълбочина. Има устройства, които работят с фини пудри, които се разпрашяват с водно-въздушен спрей и така почистват биофилма до гладкост на зъбите, а това повлиява дори и дълбоките джобове на пародонтитите.

8. Чисти и безвредни средства за ежедневна хигиена

10 факта за здравите венци от холистична гледна точка. Гингивит и пародонтит – какво е добре да знаем.

Най-подходящи са натуралните и органични продукти. Забравете за силните и агресивни средства за масова употреба, съдържащи алкохол, консерванти, синтетични пенители и т.н. Причината е вътрешна, в ума, в емоциите. Бъдете нежни към тялото си, работете вътрешно.

Наблюдавайте се за по-горните изброени причини.

10 факта за здравите венци от холистична гледна точка. Гингивит и пародонтит – какво е добре да знаем.

9. Когато се премахне причината, организмът сам се излекува

Много често обаче, тя е дълбока и няма пълни възможности за преодоляване, поне в началото. Важно е лекуващият се сам да иска активно да работи и да осъзнава, да бъде търсещ и отворен.

10. Профилактика

За здравите венци заложете на профилактиката по всичките горни показатели, защото веднъж загубената кост при пародонтит, не може да се възстанови по този уникален начин, даден от природата. Най-добре е, още при ранни прояви на гингивит да се вземат мерки и да се проучи задълбочено причината.

10 факта за здравите венци от холистична гледна точка. Гингивит и пародонтит – какво е добре да знаем.

Както се вижда едно заболяване има първопричина, но тя върви с поредица от други допълнителни причинители, които пасват на цялата картина. Неизразяването, неосъзнаването, стресът и трудната социална адаптация водят до определен избор на храни и липсващи елементи в хигиената, които повличат след себе си поредица от допълнително усложняващи се симптоми.

Холистичната дентална медицина е насочена към първопричините и затова тя е излекуваща.

Болестта е част от духовния път и никаква медицинска намеса не може да я излекува, докато не настъпят промените, които болестта е била предназначена да предизвика.

Полезни връзки

Контакт с нас и запазване на час

Последвайте ни във Фейсбук

Абонирайте се за нашият видео канал

Полезни статии в нашият блог