fbpx

Спасяване на зъбите от изваждане

Спасяване на зъбите от изваждане | Здравница зъболандия Варна

Спасяване на зъбите от изваждане

Запитвали ли сте се някога, дали ваш засегнат зъб, може да се спаси от изваждане?

Имате ли представа, че много хора губят зъбите си неоснователно и те могат да бъдат спасени?

Знаете ли, че поставените изкуствени заместители на зъбите крият своите рискове за здравето?

Вярвате ли, че съхраняването на даденостите ни от природата, са по – правилния избор, пред създадените изкуствени варианти?

Ако сте си задавали подобни въпроси, добре е да прочетете тази статия.

Целите на съвременното опазващо естествената ни структура зъболечение дават все повече решения за спасяване на зъбите от изваждане. И това са също основи на холистичната дентална медицина.

Защо да инвестираме в опазване на даденото ни по природа?

Много често се предлага по-лесният на пръв поглед вариант – изваждане на болния зъб и поставяне на имплант на негово място. Оказва се, че имплантите не са най-подходящия вариант, защото:

  • не правят съвършената връзка с околните тъкани, каквато ни е дадена по природа при естествените зъби;
  • имат срочност;
  • има случаи на отключени автоимунни заболявания от титаниевите импланти;
  • тъй като те са метална сплав, която стои на ключови точки, свързващи енергийните меридиани, директно вътре в тялото, по-точно главата, последиците от това, нито са проучени, нито предвидими.

Други варианти на заместване на липсващите зъби, са мостовете и при повече липси – протезите. Те са по-безопасния и предвидим вариант от имплантите, тъй като не са директно поставени в тялото, но и те се съпътстват с определени условия за употребата им и биха могли да доведат до рискове.

Преди да се пристъпи към изваждане на зъб, трябва да е сигурно, че нищо друго не може да се направи за съхраняването му.

Спасяване на зъбите от изваждане | Здравница зъболандия Варна

Опитът показва, че над 90% от средностатистически предвидените за изваждане зъби, биха могли да бъдат спасени.

Зъболекарите, които се занимават с това, се наричат ендодонтисти.

Оставянето в устата на зъби, които имат хронични процеси или токсични пълнежи, но не предизвикват болка или друго усещане, също не е вариант. Това дразнене рефлектира върху други органи от тялото, заради взаимосвързаността на зъбите с тях. При някакъв спад на жизнените сили, би могло да се отключи заболяване в съответната част.

Спасяване на зъбите от изваждане – варианти на засягане

Спасяване на зъбите от изваждане | Здравница зъболандия Варна

Сред най-честите причини за изваждане на зъбите са периодонтитите, които се съпътстват с гранулом около корена. Би могло това да е и малка киста. При добро лечение, те са сред успешните случаи на възстановяване.

В такива зъби има останала мъртва тъкан от нерва на зъба, бактерии и токсини, които дразнят наоколо и така се получава гранулом. Сред дразнителите са и пълнежни пасти в каналите, които са на основата на формалин и резорцин, кортикостероиди и др. рискови съставки.

Какво прави различно едно кореново лечение, така че, то да подейства оздравително на болния зъб и да го спаси от изваждане?

  • На първо място това е работата в чиста и защитена от слюнка и бактерии среда, защото ако това условие липсва, се усложнява проблема. Все пак точно това е предизвикало дразненето, проявяващо се с гранулом или киста. С помощта на кофердам и стерилни инструменти се премахват тези причини.

Спасяване на зъбите от изваждане | Здравница зъболандия Варна

  • Второто важно условие е ползването на уред, наречен апекслокатор , който много точно отчита, до къде е върха на кореновия канал. Има съвременни устройства, които спомагат за доброто и точно почистване на остатъчните умъртвени тъкани в зъба. Неизползването на такъв уред крие риск от оставяне на мъртви тъкани от нерва и това води също до възпаление наоколо.

Спасяване на зъбите от изваждане | Здравница зъболандия Варна

  • Друго, което спомага за доброто почистване, е работата под увеличение – увеличителна оптика или микроскоп. Добрата видимост за такива малки обекти като зъбите и техните каналчета, е незаменима.

След като причината за заболяването на един зъб е бактериално замърсяване, значи качественото му почистване, би го спасило от изваждане, защото тъканите бързо се възстановяват, когато дразнителят отсъства.

  • Използването на недразнещи разтвори и запълващи средства, по време на лечението, обуславя успеха му. Такива са биосъвместимите, стимулиращи възстановяването на тъканите препарати, като МТА (минерал триоксиден агрегат).

Как холистичната дентална медицина съхранява заболелите зъби от изваждане?

Възможно най-нездразнещи препарати с доказана биосъвместимост и най-щателното почистване, са сред основните принципи на холистичната дентална медицина при запазването на зъбите от изваждане.

Профилактиката на по-ранен етап, е да се предотврати необходимостта изобщо от премахване на нерва. Затова при възпалението му, се използват средствата за запазване на зъба жив. Тук можете да прочетете повече.

Спасяване на зъбите от изваждане | Здравница зъболандия ВарнаЗа да може в цялостност един организъм да бъде в добро здраве, е важно той да има здрави и естествени зъби, без хронично действащи процеси в тях и възстановени със средства, които да имитират естественото.

Автор: д-р Ася Илиева

 

Полезни връзки

Контакт с нас и запазване на час

Последвайте ни във Фейсбук

Абонирайте се за нашият видео канал

Полезни статии в нашият блог