fbpx

Спасяване на зъбите живи при възрастните

Спасяване на зъбите живи при възрастните | Здравница Зъболандия

Спасяване на зъбите живи при възрастните

В статията Спасяване на зъбите живи при възрастните искам да засегна една много важна тема. Ако сте от хората, които имат много пломби в устата си и те са с оцветявания, а също, ако имате болки от зъб с дълбок кариес, които се разпространяват към ухото, окото, слепоочието и главата, то вие задължително трябва да прочетете това.

Често срещан случай на засегнат от възпаление нерв (пулпит)

Под старите пломби и недобре почистени под тях кариеси, развитието на бактериалната лезия продължава. Такива пломби изглеждат със сивкаво-кафеви нюанси. Целият зъб придобива различен от белия цвят.

Спасяване на зъбите живи при възрастните | Здравница Зъболандия Спасяване на зъбите живи при възрастните | Здравница Зъболандия

  1. На първата снимка се виждат зъби със стари и оцветени от вторичен кариес пломби. Те са доста обширни и има вероятност нервите на зъбите да са засегнати.
  2. Втората снимка е на зъби след пълно почистване на кариесите и поставяне на пломби от съвременен висок клас нанокомпозит.

В такива случаи, когато кариесите се развиват в дълбочина, има голяма вероятност те да достигнат до нерва на зъба. Това значи, че се развива пулпит. Когато това се случи, по стандартните лечебни методи, нервът на зъба се премахва. Тоест зъбът остава нежив, така да се каже. Той остава без кръвообращение и вътрешно изхранване. Последиците при този метод на лечение на пулпитите и преодоляването им можете да прочетете ТУК – Статия Спасяване на зъбите от изваждане.

Преди да прибегнете към умъртвяване на зъб, информирайте се! Има съвременни щадящи и успешни алтернативи, които ще излекуват зъба ви и ще го запазят жив трайно във времето.

Нашето здраве зависи от изборите, които правим

Разбира се, най-добрият вариант за зъбите е, те да се запазват живи. Така те имат вътрешно хранене, хидратация, естествен цвят и оптимална здравина. От друга страна умъртвените зъби крият рискове за цялостното здраве на организма. Ето защо биологичните методи на спасяване на зъбите са щадящи и холистични.

Бъдещето на денталната медицина е в съхраняването на зъбите живи

Има такова течение в съвременната дентална медицина, което се е ангажирало със спасяването на зъбите живи при възрастните. Разработват се препарати, които са вид биоактивни цименти, създаващи оптимални условия, тъканите дълбоко в зъба да се регенерират, да се възстановят и да преодолеят възпалението. Те дават възможност зъбите да се запазят живи и да имат многобройните предимства пред умъртвените зъби.

Биологично лечение на зъби с Биодентин

Един такъв биосъвместим цимент е Биодентина. Той е второ, подобрено поколение, заместител на естествени тъкани и е комбинация от минерали, които имат подобни механични и химични свойства до тези на естествения дентин. Резултатите от няколкогодишни проучвания са, че той създава условия на клетките, вътре в пулпата на зъба, да образуват нов дентин и нервът да преодолее възпалителния процес.

Има няколко важни условия за успех в лечението с Биодентин. Първото е, да се осигури чиста и суха среда, което става с ползването на кофердам (латексовото платно от снимките по-горе, което изолира зъбите, подлежащи на лечение, от останалата част на устната кухина). Второто – да се почисти правилно инфектираната тъкан, тоест кариеса. Оптимално това става чрез увеличителна оптика и маркиране на бактериалното замърсяване с определени оцветяващи разтвори, наречени кариес индикатори.

Спасяване на зъбите живи при възрастните не е вече мисия невъзможна

Това е напълно реална дейност в дентална практика, която се е ангажирала с това. Следвайки този подход, се елиминират в много голяма степен нуждите от премахване нерва на зъбите. Това е и мисията на съвременната дентална медицина и задължително условие за холистичната дентална медицина.

Личният опит е най-добрия източник на информация

Спасяване на зъбите живи при възрастните | Здравница ЗъболандияВ Здравница Зъболандия всички пулпити от начални, до средно напреднали, се лекуват чрез биологично лечение с Биодентин. Така те се спасяват живи. Споделяме опит от 2019 г, като за това време леченията са показали трайност и запазване виталитета на зъбите.

Намалили сме необходимостта от премахване на нервите при пулпит до близо 80%. Единствено много напредналите пулпити, които вече имат некротични изменения в тъканите, са тези, при които се налага стандартното кореново лечение.

Холистичната дентална медицина съхранява зъбите живи

Спасяването на зъбите живи при възрастните е неизменна част от холистичния дентален подход, тъй като така се премахва риска от засягане на цялостното здраве на организма. Процесът на премахване и умъртвяване на нервите, се счита за по-остаряла методика, тъй като той крие много рискове и последици. Известно е, че зъбите правят енергийни връзки с органите на цялото тяло. А там, където е останала мъртва тъкан, тя е източник на некротоксини и представлява фокално огнище на дразнене.

Най-близко до естественото е най-правилния избор

Спасяване на зъбите живи при възрастните | Здравница ЗъболандияЗъбите, които са запазени живи, след биологично лечение с Биодентин при възрастни, имат запазен естествен цвят, белота, здравина и нямат болезненост и това се запазва във времето. Имат естествена сетивност, както всички здрави зъби. Не представляват риск за здравето на организма, дори напротив, осъществяват нормално своята функция и взаимодействие с цялото тяло.

Автор: д-р Ася Илиева

 

Полезни връзки

Контакт с нас и запазване на час

Последвайте ни във Фейсбук

Абонирайте се за нашият видео канал

Полезни статии в нашият блог