fbpx

Бондинг – щадящ и достъпен метод за възстановяване и корекции на зъбите

Бондинг - щадящ и достъпен метод за възстановяване и корекции на зъбите | Д-р Ася Илиева - Зъболекар в гр. Варна | Здравница Зъболандия - Зъболекарски кабинет в гр. Варна

Бондинг – щадящ и достъпен метод за възстановяване и корекции на зъбите.

Имате ли леки несъвършенства във формата, подредбата, цвета или целостта на зъбите си? Търсите ли щадящи методи на възстановяване? Ако е така, то тази статия ще ви даде ценна информация.

1. Какво представлява бондингът?

По значение означава “свързване”.

Това е достъпен и опазващ зъбните тъкани метод на естетично възстановяване. Без излишно премахване на тъкани, само увредени от кариес участъци се почистват. Опазва се целостта на зъба, като той се свързва с композитен материал (фотополимер) в обща цялост.

Това е най-щадящото изграждане и укрепване на зъби с кариеси и некариесни увреждания (абразия и ерозия), както и на зъби с леки отклонения в правилното подреждане в зъбната дъга.

2. Защо да изберем бондинг?

Бондингът има много предимства. Освен щадящото отношение към естествените тъкани, при него има бързо постигане на резултати и като цена, бондингът е по-изгоден.

Например, ако едно ортодонтско лечение би отнело година, то с бондингът, резултатът е налице с едно посещение при зъболекаря и той остава траен във времето.

Поставянето на една корона или фасета също отнема повече време и ангажира с работа в лаборатория.

Много хора не желаят да губят излишно зъбни тъкани. И с право. Когато има възможност един проблем да се разреши по-щадящо и леко, той трябва да се ползва.

3. Кога може да използваме бондинг?

  • Обширни кариеси на предните зъби. Чрез бондинг се получава едно плавно преливане от здравите тъкани към композита, за да се възстанови естетически правилната форма и цвят на зъба.
  • Леки завъртания, измествания навътре, навън в устата, разстояния (диастеми, треми) на зъбите. Може да се изработи предварително от зъботехник восъчен проект на бъдещата форма, което улеснява и зъболекаря, чрез ползването на силиконов ключ, а също дава нагледна представа на лекуващия се.
  • Възстановяване на некариесни увреждания – ерозии, абразии.

При абразиите се постига защита на зъба и повдигане на захапката, което често се налага с времето при хора с бруксизъм. Това е най-щадящият начин за тяхното възстановяване.

При ерозиите се постига чрез бондинг естетично плавно преливане с цел защита на дентина и възстановяване на правилната анатомична форма с екватор (издатината на всеки зъб в областта малко над шийката), който предпазва венеца от механично дразнене от храната и последващо отдръпване.

  • Промяна в цвета на зъбите. С бондинг може да се постигне такава промяна с един-два нюанса. Това е особено подходящо за зъби с изтънял емайл. Случаи на пожълтяване на зъбите, заради изтъняване на емайла, се решават отлично с бондинг. Той е правилният подход, вместо избелващите процедури.

bonding shtadyasht i dostapen metod za vazstanovyavane i korekcii na zabite 06 bonding shtadyasht i dostapen metod za vazstanovyavane i korekcii na zabite 08

4. Какво е нужно за успешен бондинг?

Успеваемостта на бондингът зависи от няколко фактора.

  • На първо място – работа с кофердам. Тъй като смисълът на бондингът е в свързването, за да има качествено свързване, е нужна чистота, сухота и прегледност. Кофердамът осигурява тези условия.
  • Много добро почистване на частите от зъба, които ще се свързват. Тъй като плаката и биофилмът биха пречели на качеството на връзката, се използват специални леко абразивни пудри, които да дадат отлично почистване.
  • Умения на зъболекаря да работи пространствено и да има усещане за цветове, прозрачност и плътност. Това е майсторство, което изисква скулптурни умения, опит с материалите и техните цветови ефекти.
  • Работа с увеличение. Оптичното увеличение дава възможност за прецизност, гладкост и правилна форма, които трябва да са близко до естествените. Само идеалната гладкост ще предпази от последващи оцветявания.

bonding shtadyasht i dostapen metod za vazstanovyavane i korekcii na zabite 07

5. Предимства на бондинга пред другите техники на възстановяване и корекция.

Първостепенно предимство от холистична гледна точка е щаденето и опазването на здрави зъбни тъкани. За разлика от други естетични методи – коронки, фасети, при бондингът опазването на естествения зъб е на първо място.

Цялостно по-добро самочувствие и увереност.

Хора, които имат повече опазени естествени и здрави зъбни тъкани, имат по-добра увереност в своето здраве. Усещането, че това са твоите собствени зъби, които не са изпилени, дава вътрешно чувство на цялост на тялото. Това са много дълбоки причини, които ни действат несъзнателно, но имат мощно влияние.

Забелязва се, че хора, които са загубили поради изпилявания, изваждания, голяма част от зъбите си, имат дълбоко действащо чувство на загуба, ощетеност и увреденост на тялото си. Затова, естествено е желанието на хората да искат по-щадящи методи и да изпитват тревога при мисълта да им се изпиляват здрави тъкани и това е нормална защитна реакция.

Бондинг - щадящ и достъпен метод за възстановяване и корекции на зъбите

Бондинг методът е най-безболезнената процедура, в сравнение с всички други естетично-възстановителни методи, защото при нея не се изпилява, не се достига до по-чувствителните зони на дентина.

По-бърз резултат се получава чрез бондинг техниката. Реално в едно посещение се изграждат няколко зъба.

Цената на бондинга е ниска, в сравнение с всички останали методи, целящи здравина, естетика, правилна форма и подредба и изграждане.

Зъбите с бондинг се износват, почти еднакво, както естествения емайл, за разлика от керамичните и циркониевите корони. Това ги прави подходящи за хора, които нямат такива конструкции и имат повече естествени зъби.

Бондингът добре се комбинира и в комплексните случаи, когато се налага поставяне на коронки, фасети, инлеи.

Случай на предни зъби със стари пломби и кариеси, както и една стара и предизвикваща възпаление на венеца корона.

Бондинг - щадящ и достъпен метод за възстановяване и корекции на зъбите

След това комплексно възстановяване с бондинг и една корона от чиста керамика, при които са коригирани едновременно кариеси, ерозии, неправилна подредба.

Бондинг - щадящ и достъпен метод за възстановяване и корекции на зъбите

Разглеждайки в цялост бондинг метода, се разбира, че той е един съвременен успешен и с многобройни предимства метод. Съвместим е отлично към холистичната дентална медицина и предстои да се развива и употребява в бъдеще, особено от хората, за които лечението с максимално щадящи средства и възможно най-близо до естественото, е приоритет.

Бондинг - щадящ и достъпен метод за възстановяване и корекции на зъбите | Д-р Ася Илиева - Зъболекар в гр. Варна | Здравница Зъболандия - Зъболекарски кабинет в гр. Варна

Д-р Ася Илиева – Зъболекар в гр. Варна

Здравница Зъболандия – Зъболекарски кабинет в гр. Варна

Полезни връзки

Контакт с нас и запазване на час

Последвайте ни във Фейсбук

Абонирайте се за нашият видео канал

Полезни статии в нашият блог