fbpx

Холистична дентална медицина

Холистична дентална медицина | Здравница Зъболандия Варна

Холистична дентална медицина

Все повече хора се замислят за цялостния подход към здравето, включващ физически, психически, емоционален, душевен и духовен план. Разбира се, зъбното ни здраве е дълбоко взаимосвързано с цялостното ни здраве на всяко ниво. Холистична дентална медицина се нарича съвременното отношение към експресията на цялостното ни здраве върху зъбите и тяхното лечение.

Холистична дентална медицина – основи

Тъй като целите на Холистичната дентална медицина са реално излекуване, а не само потискане на симптомите, тя е безвредна и следва принципа на Хипократ: “Primum non nocere” – преди всичко не вреди. Това е свързано с лечение с максимално щадящи средства, които запазват виталитета на зъбите, спасяват ги, възстановяват ги, имитирайки природната им структура.

Зъбите имат много проекции. Неограничен брой фактори рефлектират върху тяхното състояние. На ниво емоции, партньорски и родителски взаимоотношения се взаимодейства с психологията. На още по-високо ниво идват духовните фактори, изразяващи кармата. Тук идва на помощ астрологията.

Холистична дентална медицина | Здравница Зъболандия ВарнаОсновата е от нови, по-чисти и подобрени методи и средства от традиционното зъболечение. Помощта от природата е незаменима – хомеопатия, есенциите на доктор Бах, етерични растителни олиа и активни съставки са естествените начини за лечение за човека. За да бъде едно лечение цялостно, то трябва да е и естествено, да има природен или имитиращ природата произход.

Холистична дентална медицина | Здравница Зъболандия Варна

Във физически план пряко значение за здравето ни има храната, която приемаме, затова нутрициологията има незаменимо значение за зъбите. Това е знанието кои са най-подходящите храни, техните биохимични свойства в изграждането, профилактиката и лечението на зъбите.

И тъй като подходът на холистичната дентална медицина е цялостен, ролята на лекуващия се е активна, той взаимодейства с лечителя, който го насочва по пътя на лечението му. Лечителят е помощник, но здравето се постига само и единствено с волята и съзнателните усилия на лекуващия се.

Холистична дентална медицина – подходи

Холистична дентална медицина | Здравница Зъболандия ВарнаСреда. Нестресова, създаваща хармония и увереност. Премахват се стари утвърдени вярвания, че зъболечението е свързано със стрес, страх, болка. Излизане от етикети, представи, заложени в миналото.

Отношение. Ненасилствено, целящо съдействие от лекуващия се. Изключително важен подход при деца, но и стимулиращ активността при възрастните. Тази роля е задължителна за дълбокото и цялостно излекуване и цели създаване на добър екип от доверен лекар и осъзнат, деен и в състояние на доверие лекуващ се.

Словообразуване. Важен фактор в лечението. Думите са вярвания и създават резултати. Употребяват се тези, които водят до оздравяващи резултати. Например думата “пациент” носи заряда на търпящ страдание и пасивен като позиция субект. В теми за излекуване, тази дума не намира смисъл да се ползва.

Дълбочина. Всеки има различни възможности и стремежи да навлезе навътре в себе си и да се опознае, а зъбите с техните свързаности с околната среда са една реална картина на микрокосмоса в нас, отразяваща макрокосмоса. Така холистичната дентална медицина е подходяща за хора, които желаят да предприемат това дълбоко себепознание, но също така тя може да бъде от полза и на не дотам склонните към себепознание, със своите безвредни средства.

Безвредни средства. В наши дни има алтернативи на амалгамата, живака, металите, арсена, формалин-резорцина, антибиотиците, кортикостероидите и т.н. И тази алтернатива е на първо място чистотата, последвана от материали, близки по структура и състав до естествените.

Индивидуалност. Тъй като всеки човек е уникален, за да се постигне истинско излекуване, такова отношение е задължително. А лечителят трябва да е надарен по природа със силна интуиция. Този екип, от интуитивен лечител и буден, активен лекуващ се, е успешен.

Холистична дентална медицина – успеваемост

Холистична дентална медицина | Здравница Зъболандия ВарнаПри всички случаи тя е по-полезният избор, дори да се ползва само заради безвредните й методи и средства. Постигайки такова лечение на физическо ниво и с добро съдействие и разбиране за въздействието на околните фактори от лекуващия се, има отлични резултати. Разгръщайки се с цялостната й лечебна сила, тя е необятна и много неизучена все още, също така отворена към подобни дълбочинни науки. Бъдещето й тепърва предстои.

Автор: д-р Ася Илиева

Контакт с нас и запазване на час

Последвайте ни във Фейсбук

Абонирайте се за нашият видео канал

Полезни статии в нашият блог